Porota potřinácté vybrala nejlepší umělce – projekt e-moc-e zná vítěze, kterým uspořádá výstavy a koncerty

 Umělecký projekt E-MOC-E, který podporuje umělce v jejich tvorbě, pomáhá jim s prezentací díla a propojuje profesionální a amatérské umělce, zná své vítěze. Z velké konkurence 40 soutěžících letos vybrala porota nejlepší malíře, fotografy, básníky a muzikanty. Na podzim 2019 jim uspořádá výstavy a koncerty v Praze a dalších českých městech.

Nezisková organizace E-MOC-E vznikla před 13 lety. Spolu se zakladatelem projektu, Milanem Deutschem, stály u zrodu také mediální tváře Kateřina Pospíšilová (vicemiss ČR a modelka) a herečka Chantal Pouillain.

 Umělci se vždy od března představují veřejnosti na internetové galerii www.e-moc-e.cz, kde jejich dílo mohou lidé bodovat. Vítěze v kategoriích malba, foto, poezie a hudba vybírá odborná porota, složená z 20 osobností české kultury a galeristů. Mezi členy poroty jsou např. herečka Ester Kočičková, malíř Jan Kunovský, scénáristka a spisovatelka Monika Pavlíčková, modelka Kateřina Pospíšilová, jazzové zpěvačky Elena Sonenshine a Marta Marinová, kastelánka Jindřišské věže Lucie Dolfi, hudebník Václav Tobrman, majitelka galerie Černá Labuť Danuše Siering, herec a výtvarník Vojtěch Morava, kulturní producentka Vlasta Rydlová, herečka Nikol Fischerová, divadelní režisérka Erika Merjavá, zakladatel projektu – herec a producent Milan Deutsch a další.

V kategorii malba zvítězili Petr Samek, který vystaví své obrazy v pražské galerii Jindřišská věž a Irena Procházková, která bude mít výstavu v galerii Prostě Kafe. 
Nejlepšími fotografy se stali Jan Škop a Kristýna Dražanová, která obhájila své loňské vítězství. Oba budou mít společnou výstavu v galerii Alternatif Mezibranská v centru Prahy. 
Nejlepším hudebníkem se stal slovenský herec a šansoniér Mario Boa. Spolu s ním se do finále dostali hudební skupiny Wonositosedne a Happeace. 
Porota vybrala i nejlepší básnířky – Radanu Šatánkovou, Irenu Topinkovou, Ingrid Hanušovou a Sagtin – zrzku od vedle. Poezie a hudba se představí v rámci komponovaného večera v hudebním klubu Mandragora.

Za třináct let prošlo projektem již přes 440 umělců, kteří se představili veřejnosti na internetové galerii. Nejlepší z nich se poté prezentovali v rámci 40 výstav, koncertů a komponovaných večerů v 6 městech. 

“Projekt e-moc-e vznikl s cílem motivovat umělce v jejich tvorbě a usnadnit jim organizačně i finančně prezentaci jejich díla. Mám velkou radost, že se komunita umělců i galerií a výstavních míst každým rokem rozšiřuje, že se umělci setkávají, navazují kontakty a vzájemně se mohou inspirovat,” uvedl zakladatel projektu Milan M. Deutsch, který má sám za sebou řadu úspěšných výstav fotografií a obrazů a je autorem divadelních her, vč. muzikálu v divadle Semafor Alice, Alenka a voda živá.

Lucie Dolfi, kastelánka Jindřišské věže dodala: „Naše galerie je partnerem projektu e-moc-e již od jeho vzniku v roce 2006. Vystavují zde pravidelně vítězové každoroční soutěže a mohou se tak představit široké veřejnosti, která Jindřišskou věž navštíví. Aktivně se také zapojujeme do organizace a oslovování potenciálních umělců”. 

„Do poroty projektu e-moc-e jsem vstoupil především proto, že vidím velký potenciál v prezentaci umělců v mimopražských galeriích a klubech. Chci tedy pomáhat vyhledávat příležitosti v českých regionech. Pro loňské vítěze jsme uspořádali výstavy v Táboře a Bechyni,“ dodává herec a pedagog Vojtěch Morava

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *